De herfst zit vol kleur! Maar waarom verkleuren de bladeren eigenlijk?

Het is volop herfst! Dat merk je niet alleen aan het weer, maar ook de verkleurde bladeren van bomen en planten zijn echt een kenmerk van de herfst. Maar waarom verkleuren de bladeren eigenlijk? Het antwoord bespreken we in deze blog. 

Verkleuring van bladeren als bescherming

De herfst en winter is voor veel bomen en planten de periode waarin zij in rust gaan. Zij laten hun bladeren vallen als een manier om zich te beschermen. In de lente en zomer halen de planten hun energie uit het zonlicht. Wanneer de zon minder schijnt, kan de plant dus minder energie vrijmaken. Het is belangrijk dat ze een voorraad van energie opslaan in de winter, om energie op te bouwen voor het voorjaar. Daarom trekken zij hun voedingsstoffen terug uit de bladeren en slaan dit op in de takken en de stam. Om deze reden verkleuren de bladeren naar geel, rood en oranje. 

Verschillende kleuren 

Hoe komt het nou dat alle planten net weer anders verkleuren? Dit ligt puur aan de soort plant. De hoeveelheid chlorofyl  die een plant bevat (dit geeft de plant een groene kleur) bepaalt mede hoe een plant in de herfst verkleurt. Hoe minder chlorofyl zich in het blad bevindt, hoe meer andere bladkleuren zichtbaar worden. Eigenlijk zitten de kleuren oranje, rood en geel altijd al in het blad, maar in de zomer kunnen we de kleuren niet zien, omdat de hoeveelheid chlorofyl een stuk hoger is en het blad daardoor groen kleurt. 

Snoeien in de herfst? Waar moet je op letten

Bij het snoeien van leibomen en dakbomen is het belangrijk dat je niet snoeit als het blad er nog net aan zit. De voedingsstoffen zitten dan nog in het blad en wanneer je deze zou snoeien, gaan deze voedingsstoffen verloren. Geef de boom dus genoeg tijd om de voedingsstoffen terug te trekken uit het blad voordat je ze gaat snoeien. Meer tips over het herfstklaar-maken van je tuin lees je hier