De voordelen van bomen in je tuin

Iedereen heeft bomen in de buurt: in je straat, in het park of in een bos in de buurt. Maar heb je wel eens gedacht aan het planten van een boom in je eigen tuin? Een groene tuin met een of meerdere bomen ziet er niet alleen mooi en levendig uit, er zitten ook verschillende voordelen aan. Heb je dus nog een paar vierkante meter over in je tuin? In deze blog leggen wij graag uit waarom het planten van een boom een ontzettend goed idee is.  

Bomen die je gezondheid verbeteren

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat we geestelijk en lichamelijk gezonder blijven als we meer zicht hebben op de natuur? Bomen zuiveren de lucht door stof en viezigheid op te vangen en vast te houden. Daarnaast halen de bladeren van de bomen koolstofdioxide uit de lucht en slaan dit op in de grond. Ook geven bomen zuurstof af waardoor er een betere luchtkwaliteit ontstaat. Ook zorgen bomen voor meer verkoeling in je tuin, door schaduw te bieden bij zonnige dagen en de lucht te koelen door water te verdampen. Een boom in je tuin ziet er niet alleen mooi uit, het zorgt ook voor de nodige sfeer en geborgenheid, daarnaast is het dus ook nog eens goed voor je gezondheid!

Bomen in je tuin, goed voor jezelf en goed voor de natuur

Een boom in je tuin is niet alleen goed voor je eigen gezondheid, je helpt hiermee ook de natuur. Verschillende planten zijn afhankelijk van de schaduw van bomen om te kunnen overleven. Daarnaast kunnen verschillende vogels en insecten alleen leven in of onder bomen. Je tuin wordt hierdoor aantrekkelijk voor verschillende insecten, zoals bijen en vlinders, die je op deze manier een handje kunt helpen. Meer insecten in je tuin betekent ook dat er meer vogels op je tuin afkomen. Dit kun je nog versterken door te kiezen voor fruitbomen en –heesters te planten.

Hoe kies je de juiste boom voor jouw tuin?

Hoe weet je nou welke boom geschikt is voor jouw tuin? Het is belangrijk om jezelf af te vragen wat je belangrijk vindt aan een boom in je tuin. Wil je mooi gevormde bladeren of juist vruchten aan de boom? Wil je een kleine boom of juist eentje die zorgt voor veel schaduw? Of wil je juist een boom die het hele jaar door groen blijft? Door over deze vragen na te denken wordt het kiezen voor een boom in je tuin een stuk gemakkelijker. Kom je er toch niet helemaal uit? Een hovenier kijkt graag met je mee naar welke boom het beste in jouw tuin past.