Prairiebeplanting: wat is het en wat zijn de voordelen?

Het aanleggen van prairiebeplanting in tuinen is steeds populairder. Wat is het nou precies en wat zijn de voordelen? In deze blog leggen we je uit waarom wij begrijpen dat het zo populair is en waarom nog veel meer mensen ervoor zouden moeten kiezen.

Wat is prairiebeplanting?

Prairiebeplanting is een manier of stijl van beplanten die onderhoudsvriendelijk is, een natuurlijke schoonheid uitstraalt en het hele jaar door ‘leeft’. Deze stijl dankt zijn naam aan de inspiratie van de beplanting op de Noord-Amerikaanse prairie. In een tuin met prairiebeplanting staat een natuurlijk ogende mix van bloeiende planten en siergrassen centraal.

De voordelen van Prairiebeplanting

1.      Onderhoudsvriendelijk

Een tuin met prairiebeplanting is erg onderhoudsvriendelijk, want je hoeft slechts een keer per jaar de afgestorven delen van de planten af te knippen. Het is de bedoeling dat er een natuurlijk evenwicht in de tuin ontstaat en dat dit jarenlang mooi blijft.

2.      Duurzaamheid

Het klimaat is aan het veranderen en dat betekent ook dat dit effect heeft op hoe we met onze tuin omgaan en wat de tuin nodig heeft. Prairiebeplanting is een duurzame optie omdat het zich aanpast aan de leefomgeving. We noemen dit ook wel klimaatadaptieve beplanting.

3.      Geen last van onkruid

Een ander voordeel van een prairie garden is dat het weinig onkruid toelaat. Doordat de planten diepgeworteld zijn, zal je weinig tot geen onkruid zien.

4.      Goede waterhuishouding

Wanneer we prairiebeplanting aanleggen in de tuin, dekken we de bovenste acht centimeter af met een speciaal samengesteld mengsel van lavagesteente. We planten de prairieplanten in deze laag. Deze laag houdt onkruid tegen, maar zorgt ook voor een goede waterhuishouding voor de planten. Het heeft een waterbergend vermogen waardoor de prairiebeplanting een goede weerstand biedt voor hevige regenval en extreme droogte.

Bij Beter Groen werken we samen met Lageschaar voor dit type beplanting. Er zijn ontzettend veel verschillende mogelijkheden. Zo bieden we kant-en-klare combinaties aan, maar je kunt ook kiezen voor bepaalde kleuren, hoogtes of planteigenschappen.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een prairietuin? Neem gerust contact op.