Je tuin herfstklaar in 5 stappen

De dagen worden weer korter en steeds vaker hebben we onze paraplu nodig: de herfst ligt op de loer. Oktober is van oudsher dé planttijd, dus we kunnen weer aan de slag om de tuin helemaal klaar te maken voor de herfst. We zetten op een rijtje hoe je in 5 stappen je tuin herfstklaar kunt maken!

1.      Snoei de heesters en heggen

Geef de heesters en heggen in de tuin een goede snoeibeurt, soms mogen ze wel tot driekwart worden weggesnoeid. Bij de heesters dien je er wel op te letten dat degene met holle stengels niet volledig worden teruggesnoeid. Deze planten zijn namelijk erg gevoelig voor vorst en kunnen zelfs doodvriezen bij strenge vorst in de winter. Let er daarnaast op dat je voorzichtig bent met de kruisende takken en de takken die met elkaar schuren.

2. Het bemesten van de plantenborders voor een herfstklare tuin

Om de tuin herfstklaar te maken, is het ook belangrijk om voor de laatste keer van het jaar de plantenborders te bemesten. Je kunt hiervoor het beste organisch mest gebruiken.

Vergeet daarnaast de plantenborders niet voor de laatste keer van het jaar te bemesten. Hiervoor kun je het beste organisch mest gebruiken.

3. Geef het gazon nog wat extra liefde

Wanneer je de tuin herfstklaar maakt, kan het weleens een van de laatste keren zijn dat je het gazon maait voor de winter. Het is dan belangrijk dat het niet te kort wordt gemaaid, dat zorg namelijk voor een stimulatie van de groei van mos. Ook raden we aan om het gazon nog een laatste keer te bemesten. Dit kun je begin september het beste doen.

4. Schoon de paden en terrassen op

Ook de verharde stukken in de tuin zijn toe aan een laatste onderhoudsbeurt in de herfst. Een goede eerste stap is het schoonvegen van de paden en terrassen. Pluk zo nodig ook het onkruid weg. Wanneer de verharding schoon is kun je deze beter bijhouden in de herfst wanneer er veel blad valt. Schone paden en terrassen zijn dus het meest herfstklaar!

5. Bloembollen: maak een plan

Wil je komend voorjaar een mooi bloeiende tuin? Dan is het een goed idee om de bloembollen nu al te planten. Hiervoor kun je een schema maken van welke bollen je wanneer en waar zou willen hebben. Op de meeste verpakkingen staat beschreven hoe diep de bloembollen moeten komen te staan en hoe veel je er per vierkante meter dient te planten. We zeiden het al: oktober is dé planttijd, dus een plan kan zeker niet ontbreken in een herfstklare tuin.

Zo is je tuin weer helemaal klaar om de winter zonder zorgen door te komen!