Wat is een stadstuin?

Met een stadstuin bedoelen we in principe een relatief kleine tuin in een stad of stadscentrum. Vaak grenst deze tuin direct aan de tuin van de buren. De uitdaging die altijd komt kijken bij dit type tuin is het creëren van een compact en sfeervol gevoel, een fijne plek voor de bewoners, ondanks het kleine oppervlak. Benieuwd naar hoe je een stadstuin het beste kunt inrichten?

Hoe ziet een stadstuin eruit?

De vormgeving van een stadstuin kan variëren, maar meestal is het perceel van de tuin leidend, om zo alle ruimte te kunnen benutten. Het doel van de stadstuin is dus om een fijne, rustige plek te creëren om te genieten van een rustig stukje natuur. Het groen in een stadstuin wordt vaak gecombineerd met één of meerdere terrassen die worden ingericht voor optimaal comfort voor de bewoners.

Waar letten we op bij het ontwerpen van een stadstuin?

Bij het ontwerp van een stadstuin kun je kiezen tussen een organisch of een strak lijnenspel. In beide gevallen kijken we naar het zo ruimtelijk mogelijk inrichten van de tuin, zodat hij voor het oog groter lijkt. Zo zorgen we voor lange lijnen van hetzelfde materiaal, wat zorgt voor rust en ruimte. Dit kan bijvoorbeeld ook worden bewerkstelligd met plantenborders met één enkele soort plant.

Bovendien is het een goed idee om de tuin te verdelen in verschillende stukken. Zo is er vaak een deel met terras, een deel met plantenborders en eventueel een derde deel. Wanneer niet alle delen in één blik te vangen zijn, nodigt dit uit om verder te kijken en voelt de tuin groter. Heb je behoefte aan meer privacy in de stadstuin omdat de tuin direct grenst aan buren? Bomen zijn hiervoor een goede oplossing. Deze zorgen voor een beschutting en minder inkijk.

Rekening houden met schaduw

Door de hoge gebouwen om de tuin is er vaak veel schaduw. Niet alle planten houden daarvan, maar er zijn zeker genoeg planten die passen in een tuin met veel schaduw. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze schaduwplanten.

Voor voorbeelden van stadstuinen kun je onze recente projecten bekijken, zoals deze!

Benieuwd hoe jouw tuin een échte stadstuin kan worden? Laat het ons weten en we kijken graag met je mee naar de mogelijkheden.